Rozvojový projekt "Etické hodnoty a kritické myslenie v školskej komunite"

 

Rozvojový projekt "Etické hodnoty a kritické myslenie v školskej komunite" má pomôcť vytvoriť školské prostredie, kde sa rešpektuje dôstojnosť, podporuje hodnotové správanie a kritické myslenie vo všetkých aspektoch života školskej komunity. Dôležité je zapojiť všetkých členov komunity do procesu a vytvoriť pocit zdieľanej zodpovednosti za formovanie etického a kriticky zmýšľajúceho prostredia vo škole.


Cieľ projektu

 Cieľom projektu je podpora a posilnenie implementácie hodnotového vzdelávania a etického správania sa v školskej komunite, kde je rešpektovaná dôstojnosť každého jednotlivca a zapojenie všetkých členov komunity do procesu tvorby pravidiel školy.


Aktivity:

  1. Vytvorenie Školskej Etickej Rady (ŠER):
    Vytvorenie tejto rady, ktorá bude zahrnovať riaditeľku školy, 2 učiteľov, 2 študentov, jedného rodiča a jedného zástupcu občianskej spoločnosti. ŠER bude zodpovedná za posudzovanie a presadzovanie etických otázok a hodnôt na škole./november 2023/

  2. Workshopy a tréningy pre pedagógov:
    Organizácia tréningov a workshopov na témy emocionálnej odolnosti, komunikácie a vzájomného rešpektu medzi členmi školskej komunity./november 2023/

  3. Založenie Etického Klubu:
    Podpora vytvorenia Etického klubu študentov, kde študenti budú diskutovať o etických otázkach a hodnotách, čo pomôže rozvíjať ich kritické myslenie a empatiu. Klub bude pracovať priebežne.

  4. Vytvorenie etického kurikula:
    Integrovanie hodnôt a etických tém do učebných predmetov, nie len do hodín etickej/náboženskej výchovy. Učebné materiály a príklady budú vyvíjané s participáciou učiteľov, žiakov a rodičov. Priebežne počas trvania projektu.
    Témy:
    • Etika v médiách a komunikácii.
    • Etické rozmery globálnych problémov.
    • Etika bezpečnosti v automobilovom priemysle.
    • Etika vodiča a cestujúcich.
    • Etika online komunikácie.
    • Etika v profesionálnom svete.
    • Manipulácia s dátami.

    5. Tvorba etického kódexu študenta:
    Spoločná tvorba etického kódexu pre všetkých členov školskej komunity, ktorý bude zahŕňať pravidlá správania sa a hodnoty, ktoré budú rešpektované v škole. /Január - Marec 2024/

  5. Zabezpečenie participácie rodičov:
    Zorganizovanie stretnutí s rodičmi na diskusiu o hodnotách, etike a správaní sa v škole. Rodičia budú mať možnosť aktívne sa zapojiť do tvorby pravidiel a hodnôt. Priebežne počas trvania projektu.

  6. Monitorovanie a hodnotenie projektu:
    Pravidelné hodnotenie úspešnosti projektu a efektivity implementácie. Zohľadnenie názorov a spätnej väzby všetkých členov školskej komunity. Následná publicita projektu na stránke škole a na sociálnych sieťach – priebežne.
Duálne vzdelávanie
Škola je partnerom národného projektu "Duálne vzdelávanie a zvýšenie atraktivity a kvality OVP".  
"Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu regionálneho rozvoja v rámci  Operačného programu Ľudské zdroje".

 

                         

Projekt - Brána do tvojej profesijnej budúcnosti
Partneri a sponzori

Zmluvní partneri v systéme duálneho vzdelávania

                                    

Ďalší partneri a sponzori